Een 'derde ruimte' is een conceptuele ruimte die zich bevindt tussen twee bekende sferen of paradigma’s. Het is een tussenruimte, tussen bijvoorbeeld twee mensen, groepen, culturen of waarden.
Zo is een derde ruimte niet van de één of van de ander. Het is een oordeelloze, neutrale plek voor onderzoek en ontmoeting. Een plek om bruggen te slaan.
Het is moedig om deze plek op te zoeken, omdat we bij verschillen of schuring eerder de neiging hebben een omweg te nemen, elkaar te ontwijken, te negeren of juist even door te duwen.
Voor een veerkrachtige samenwerking is toegang tot een derde ruimte juist de plek waar oplossingen voor het oprapen liggen.
A third space is een plek waar creativiteit, innovatie en dialoog bloeien door het onderzoeken van verschillende drijfveren, perspectieven en benaderingen.
Iedereen kan bij ons op een veilige doch eerlijke manier onderzoeken hoe deze drijfveren en perspectieven het eigen handelen en relaties beïnvloeden.
Hoe is a third space ontstaan?
In ons werk als (team)coach bleven de twee drijfveren macht en liefde continu naar de oppervlakte drijven. Hoe je je als mens verhoudt met beide drijfveren heeft invloed op al je relaties. Het werk van Adam Kahane (auteur van het boek Power and Love) gaf ons de aanzet tot een gezamenlijk onderzoek met interessante uitkomsten en nog meer onderzoeksvragen.
Tamara Hofman
"Mijn eerste ervaring met 'macht' was in Maleisie waar ik als beginnend ingenieur op de bouw werkte.
Ik werd geconfronteerd met extreme machtsverhoudingen en heb vele fascinerende gesprekken gevoerd om te begrijpen hoe dat werd ervaren.
Ik heb ondertussen door mijn werk en het leven, de scheppende en inspirerende kant van macht leren kennen wanneer het vanuit verbinding met de ander ingezet wordt."
Carianne Vermaak
"Ik heb me als introvert vaak machteloos gevoeld, de eerste jaren dat ik in Israël woonde en werkte. Hoe kwam ik hier ooit tussen? Waarom luistert er niemand naar elkaar? Mag het misschien wat zachter allemaal?
Ik werd er doodongelukkig van me steeds aan te passen in het grote cultuurverschil.
Ik heb moeten leren 'ruimer' te kijken, denken en verbinden. Door ruimer te denken, kon ik mijn eigen ongemak ook makkelijker vasthouden. Er was uiteindelijk minder oordeel, meer humor en vooral meer kracht om iets met elkaar te creëren."